Gyömbéres-narancsos sütőtőkkrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gyömbéres-narancsos sütőtőkkrémleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök
  • 2 narancs
  • 3 cm-es gyömbér darab
  • csipet só
  • őrölt színes bors
  • 1 tk édesítőszer (vagy cukor)
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 2 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek étolaj
  • 7 dl víz

Elkészítése:

A sütőtököt egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért és pár pillanat alatt futtassuk meg.

Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint édesítővel (vagy cukorral), facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig.

Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges ízesítsünk még utána, majd főzzük kb 10 percig.

A kukoricakeményítőt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Ezután vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük és egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.

Tipp:

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk. Én diós bejglivel tálaltam, mely nagyon jól illett a leveshez.