Gulyásleves kicsit másképp recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb (v. marhahús)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 2 paradicsom
- 3-4 krumpli
- 0,5 ek paradicsompüré
- 1 tk liszt
- 2 babérlevél
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk őrölt köménymag
- 2 húsleveskocka
- pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- tejföl
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A húst ízlés szerint kockázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paprikát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük fel.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkockázott húst. Kevergetve pár perc alatt kicsit pirítsuk meg, majd szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, a vékonyra felszeletelt paprikát és paradicsomot, a paradicsompürét, az őrölt köménymagot, a kakukkfüvet, és további 1-2 percig pároljuk.
Ezután tegyük vissza a húst, szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítsük sóval, őrölt borssal és a leveskockával, tegyük bele a babérlevelet, majd forraljuk fel.
Ezután mérsékeljük a hőfokot, és szép lassan addig főzzük míg a hús félpuha lesz. Ekkor tegyük bele a kockára vágott krumplit, majd addig főzzük, míg a hús és a krumpli teljesen megpuhul.
Tálaláskor az elkészült levest szedjük tányérba, majd ízlés szerint kanalazzuk rá a tejfölt.
A gulyásleves kicsit másképp kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 3 g