Marhagulyás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg marhalábszár
- 20 dkg füstölt szalonna
- 4 közepes nagyságú burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 púpos evőkanál pirospaprika
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 2 babérlevél
- 1 csapott mokkáskanál majoránna
- 2 gerezd préselt fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 zöldpaprika
- 1/2 paradicsom
- só
Elkészítése:
A füstölt szalonnát kockára vágjuk, félig megsütjük, megdinszteljük benne a hagymát, a karikára vágott zöldpaprikát és megszórjuk köménymaggal. Mikor megpárolódott, beleteszünk egy kávéskanál sót, a feldarabolt húst és állandó kevergetés mellett zsírjára sütjük, ekkor elkeverjük a pirospaprikával és ráöntjük a vörösbort. Pár percig kevergetjük, beletesszük a paradicsomot, fűszerezzük, végül feleresztjük 3 liter vízzel.
50 perc főzés után ellenőrizzük a hús állapotát és ha szükséges továbbfőzzük.
Míg fő, meghámozzuk és felkockázzuk a burgonyát. Elkészítjük a csipetkét, melyet 1 tojás sal, 2 tojásnyi vízzel, s annyi liszttel gyúrunk össze, amennyit felvesz. 20 perc pihentetés után 2 ujjunkkal csipegetjük és tenyerünkben megsodorjuk a pici tésztadarabokat, majd konyharuhára tesszük.
Amikor a hús megpuhult, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, és ha mindent rendben találtunk, belefőzzük a burgonyát és csipetkét.
Mielőtt tálba merjük, a babérleveleket eltávolítjuk.
Tipp:
Ha nem találom elég ízesnek, “belecsempészek” 1-2 pörköltszaft-kockát, de ebben az esetben kevesebb sót használok.