Marhagulyás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 4 közepes nagyságú burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 púpos evőkanál pirospaprika
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • 1 csapott mokkáskanál majoránna
  • 2 gerezd préselt fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 zöldpaprika
  • 1/2 paradicsom

Elkészítése:

A füstölt szalonnát kockára vágjuk, félig megsütjük, megdinszteljük benne a hagymát, a karikára vágott zöldpaprikát és megszórjuk köménymaggal. Mikor megpárolódott, beleteszünk egy kávéskanál sót, a feldarabolt húst és állandó kevergetés mellett zsírjára sütjük, ekkor elkeverjük a pirospaprikával és ráöntjük a vörösbort. Pár percig kevergetjük, beletesszük a paradicsomot, fűszerezzük, végül feleresztjük 3 liter vízzel.

50 perc főzés után ellenőrizzük a hús állapotát és ha szükséges továbbfőzzük.

Míg fő, meghámozzuk és felkockázzuk a burgonyát. Elkészítjük a csipetkét, melyet 1 tojás sal, 2 tojásnyi vízzel, s annyi liszttel gyúrunk össze, amennyit felvesz. 20 perc pihentetés után 2 ujjunkkal csipegetjük és tenyerünkben megsodorjuk a pici tésztadarabokat, majd konyharuhára tesszük.

Amikor a hús megpuhult, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, és ha mindent rendben találtunk, belefőzzük a burgonyát és csipetkét.

Mielőtt tálba merjük, a babérleveleket eltávolítjuk.

Tipp:

Ha nem találom elég ízesnek, “belecsempészek” 1-2 pörköltszaft-kockát, de ebben az esetben kevesebb sót használok.