Fokhagymakrémleves sajtos kiflikarikákkal recept
Hozzávalók:
- 7 dkg vaj
- 2+2 púpos ek liszt
- 1 nagy fej fokhagyma (kb. 12 gerezd)
- 1 liter húsleves alaplé (esetleg 1 liter víz+2 leveskocka)
- 2 dl tejszín
- 2 nagy teljes kiőrlésű kifli
- 3-4 ek olívaolaj
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Karikázzuk fel vékonyra a kifliket, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
A fokhagymákat pucoljuk meg, majd törjük át fokhagymaprésen.
A vajat olvasszuk fel egy kisebb edényben/fazékban, szórjuk rá a 2 ek lisztet, keverjük el, majd dobjuk rá a zúzott fokhagymákat. Gyorsan keverjük át simára, majd apránként hozzáadva az alaplevet, az egészet keverjük mindig csomómentesre. Ha szükséges, sóval ízesítjük, majd sűrűre főzzük.
2 ek lisztet a tejszínnel keverjük simára. A meleg levesből adjunk hozzá egy keveset, ezzel keverjük jól el, majd így adjuk a tejszínes keveréket a levesünkhöz folyamatos kevergetés közben.
Hagyjuk, hogy jól besűrűsödjön, és tálalásig tartsuk melegen.
A tepsin várakozó kifliket olívaolajjal megkenjük egy ecsettel, és a már forró sütőbe tolva kb. 5 percet sütjük, majd kihúzva megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt elolvad rajta.
A sajtos kiflikarikákkal kínáljuk a még meleg levesünket.
Tipp:
Egyszerű, de mégis ízletes leves. Még fél óra sem szükséges és elkészül.