Fokhagymakrémleves sajtos kiflikarikákkal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 7 dkg vaj
  • 2+2 púpos ek liszt
  • 1 nagy fej fokhagyma (kb. 12 gerezd)
  • 1 liter húsleves alaplé (esetleg 1 liter víz+2 leveskocka)
  • 2 dl tejszín
  • 2 nagy teljes kiőrlésű kifli
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.  Karikázzuk fel vékonyra a kifliket, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
A fokhagymákat pucoljuk meg, majd törjük át fokhagymaprésen.

A vajat olvasszuk fel egy kisebb edényben/fazékban, szórjuk rá a 2 ek lisztet, keverjük el, majd dobjuk rá a zúzott fokhagymákat. Gyorsan keverjük át simára, majd apránként hozzáadva az alaplevet, az egészet keverjük mindig csomómentesre. Ha szükséges, sóval ízesítjük, majd sűrűre főzzük.

2 ek lisztet a tejszínnel keverjük simára. A meleg levesből adjunk hozzá egy keveset, ezzel keverjük jól el, majd így adjuk a tejszínes keveréket a levesünkhöz folyamatos kevergetés közben.
Hagyjuk, hogy jól besűrűsödjön, és tálalásig tartsuk melegen.

A tepsin várakozó kifliket olívaolajjal megkenjük egy ecsettel, és a már forró sütőbe tolva kb. 5 percet sütjük, majd kihúzva megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt elolvad rajta.

A sajtos kiflikarikákkal kínáljuk a még meleg levesünket.

Tipp:

Egyszerű, de mégis ízletes leves. Még fél óra sem szükséges és elkészül.