Fehér bableveles recept
Hozzávalók:
- 500 g száraz fehér bab
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 közepes fej hagyma
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller gumó
- petrezselyem és/ vagy zeller zöld
- ételízesítő, só, bors ízlés szerint
- 1 húsleves kocka
- 1 közepes burgonya
- víz
Rántás:
- (lazább állagú legyen, hisz a bableveles besűrűsödik, főleg, másnapra!)
- liszt
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
Leves betét ajánlat:
- házi csipetke (1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, só, liszt)
Elkészítése:
A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk. Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés ill.- átnézzük nem zsizsikes-e.
Feltesszük főni kevés vízbe majd, ha forr leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon! Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel(hagyma egészen). Beledobjuk a leveskockát, a vegetát, sózzuk, borsozzuk.
Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát és elkészítjük a rántást. A kockára vágott vagy zúzott fokhagymát elkeverjük az olajba, adunk hozzá lisztet és figyelve le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadunk 1-2 fakanálnyi piros paprikát, majd a leveshez keverjük.
Ezután bele kerülhet a csipetke vagy más tészta féleség is. Kóstoljuk, igényel-e további fűszerezést, majd elzárjuk. Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk :)
Tipp:
Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik. Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze :)