Fehér bableveles

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 500 g száraz fehér bab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zeller gumó
  • petrezselyem és/ vagy zeller zöld
  • ételízesítő, só, bors ízlés szerint
  • 1 húsleves kocka
  • 1 közepes burgonya
  • víz

Rántás:

  • (lazább állagú legyen, hisz a bableveles besűrűsödik, főleg, másnapra!)
  • liszt
  • olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika

Leves betét ajánlat:

  • házi csipetke (1 tojás, só, liszt)

Elkészítése:

A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk. Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés ill.- átnézzük nem zsizsikes-e.

Feltesszük főni kevés vízbe majd, ha forr leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon! Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel(hagyma egészen). Beledobjuk a leveskockát, a vegetát, sózzuk, borsozzuk.

Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát és elkészítjük a rántást. A kockára vágott vagy zúzott fokhagymát elkeverjük az olajba, adunk hozzá lisztet és figyelve le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadunk 1-2 fakanálnyi piros paprikát, majd a leveshez keverjük.

Ezután bele kerülhet a csipetke vagy más tészta féleség is. Kóstoljuk, igényel-e további fűszerezést, majd elzárjuk. Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk :)

Tipp:
Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik. Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze :)