Egyszerű zöldborsóleves májgombóccal recept
Hozzávalók:
Gombócokhoz:
- 3 egész csirkemáj
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 2 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 kk házi fokhagymakrém
- 0,5 kk só
- 1/3 kk őrölt bors
- 3 csapott ek liszt
- 3 csapott ek zsemlemorzsa
Továbbá:
- 3 nagyobb sárgarépa
- 3 kisebb fehérrépa
- 1 közepes karalábé
- 6 nagyobb darab krumpli
- 2 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 ek olaj
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
Elkészítése:
Gombóc készítése:
A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, majd egy késsel elkaparjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymakrémet és a tojásokat. Alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet és a zsemlemorzsát is. Félretesszük.
Leves készítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a karalábét és a krumplit felkockázzuk, a sárga- és fehérrépát karikákra vágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, a karalábét és a fehérrépát, kissé átforgatjuk, majd felengedjük bő vízzel. A fűszerekkel ízesítjük.
Amikor már majdnem puhák a zöldségek, akkor egy kiskanál segítségével a májas masszából kis adagokat eresztünk a forró levesbe. Ezután hozzáadjuk a krumplit és a zöldborsót is. Mérsékelt lángon addig főzzük, míg a zöldségek és a májgaluska meg nem puhul.
Szükség szerint ízesíthetjük még sóval, borssal. Forrón tálaljuk.
Tipp:
Gondolkodtam, milyen leves is készüljön ebédre. Valami kis könnyű zöldségest terveztem. Ahogy benéztem a fagyasztóba, már meg is láttam a sok zöldborsót. Igen, ez mindenképpen kerül bele, hisz olyan csodás volt a tavalyi termés, hogy még van belőle bőségesen. De akkor eszembe jutott, hogy úgy ennék egy kis májgombócot, olyan Anyukám félét. Persze gombócnak nem nevezném, mert a formája nem olyan, de úgyis csak az íze a fontos. Pont olyan lett, amilyenre emlékeztem ;-)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

