Egyszerű zöldborsóleves májgombóccal recept
Hozzávalók:
Gombócokhoz:
- 3 egész csirkemáj
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk házi fokhagymakrém
- 0,5 kk só
- 1/3 kk őrölt bors
- 3 csapott ek liszt
- 3 csapott ek zsemlemorzsa
Továbbá:
- 3 nagyobb sárgarépa
- 3 kisebb fehérrépa
- 1 közepes karalábé
- 6 nagyobb darab krumpli
- 2 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 ek olaj
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
Elkészítése:
Gombóc készítése:
A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, majd egy késsel elkaparjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymakrémet és a tojásokat. Alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet és a zsemlemorzsát is. Félretesszük.
Leves készítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a karalábét és a krumplit felkockázzuk, a sárga- és fehérrépát karikákra vágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, a karalábét és a fehérrépát, kissé átforgatjuk, majd felengedjük bő vízzel. A fűszerekkel ízesítjük.
Amikor már majdnem puhák a zöldségek, akkor egy kiskanál segítségével a májas masszából kis adagokat eresztünk a forró levesbe. Ezután hozzáadjuk a krumplit és a zöldborsót is. Mérsékelt lángon addig főzzük, míg a zöldségek és a májgaluska meg nem puhul.
Szükség szerint ízesíthetjük még sóval, borssal. Forrón tálaljuk.
Tipp:
Gondolkodtam, milyen leves is készüljön ebédre. Valami kis könnyű zöldségest terveztem. Ahogy benéztem a fagyasztóba, már meg is láttam a sok zöldborsót. Igen, ez mindenképpen kerül bele, hisz olyan csodás volt a tavalyi termés, hogy még van belőle bőségesen. De akkor eszembe jutott, hogy úgy ennék egy kis májgombócot, olyan Anyukám félét. Persze gombócnak nem nevezném, mert a formája nem olyan, de úgyis csak az íze a fontos. Pont olyan lett, amilyenre emlékeztem ;-)