Csorba álgombóccal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg pulykamellfilé
- 20 dkg mirelit zöldbab
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 10 dkg kelkáposzta
- zöld lestyán
- 1-2 paradicsom
- 1 paprika
- só
- bors
- kis darab csípős paprika
- póréhagyma
- 1 ek olívaolaj
Gombóchoz:
- 2 közepes nagyságú krumpli
- 1 púpozott ek rozsliszt
- 1 csapott ek fehér liszt
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 marék apróra vágott kapor
- 2-3 levél apróra vágott lestyán
- 1 diónyi vaj
- 1 tk olaj
- só
- 0,5 húsleves kocka
- 5-6 szelet szárított vargánya
Elkészítése:
Leves készítése:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
A húst megmossuk, és szintén felkockázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, a habot leszedjük a tetejéről.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a répát és a petrezselyemgyökeret, és elkezdjük dinsztelni. (Ez azért is jó, mert a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a leves.) Hozzáadjuk a feldarabolt póréhagymát és a paprikát. Sózzuk, átkeverjük. (Vigyázzunk, mert a póréhagyma könnyen megég.)
A dinsztelt zöldségeket hozzáadjuk a leveshez. Beletesszük a feldarabolt káposztát és a zöldbabot is. Sózzuk, borsozzuk, vargányával ízesítjük. Beletesszük a paradicsomot és a lestyánt. Takarék lángon főzzük.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek is, beletesszük a mirelit zöldborsót, és készre főzzük.
Gombóc készítése:
Sós vízben feltesszük főni a krumplit. Ha puha, leszűrjük, és még melegen összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, 1 mk szódabikarbonát. Pici olajjal összekeverjük a masszát, és fűszerezzük.
Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél húsleveskockát. Amikor forr, beletesszük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még fél percet főzzük, majd leszűrjük, tányérra szedjük, és a forró levessel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Tipp:
Hogy miért “álgombóc”? Ma csorbát főztem, és főzés közben a férjem kérdezte: teszek bele húsgombócot? Sajnos nem volt már darált húsom, ezért zöldfűszeres krumpligombócot tettem a levesbe. Természetesen hús is került a levesbe, de a gombóc nem húsból készült. Erre a férjem azt mondta “álgombóc” leves készült. A lényeg, hogy finom lett és ízlett mindenkinek.
A csorbába kell korpacibrét, vagy Bors Magicot tenni, de én most kihagytam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »


