Csorba álgombóccal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 25 dkg pulykamellfilé
- 20 dkg mirelit zöldbab
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 10 dkg kelkáposzta
- zöld lestyán
- 1-2 paradicsom
- 1 paprika
- só
- bors
- kis darab csípős paprika
- póréhagyma
- 1 ek olívaolaj
Gombóchoz:
- 2 közepes nagyságú krumpli
- 1 púpozott ek rozsliszt
- 1 csapott ek fehér liszt
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 marék apróra vágott kapor
- 2-3 levél apróra vágott lestyán
- 1 diónyi vaj
- 1 tk olaj
- só
- 0,5 húsleves kocka
- 5-6 szelet szárított vargánya
Elkészítése:
Leves készítése:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
A húst megmossuk, és szintén felkockázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, a habot leszedjük a tetejéről.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a répát és a petrezselyemgyökeret, és elkezdjük dinsztelni. (Ez azért is jó, mert a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a leves.) Hozzáadjuk a feldarabolt póréhagymát és a paprikát. Sózzuk, átkeverjük. (Vigyázzunk, mert a póréhagyma könnyen megég.)
A dinsztelt zöldségeket hozzáadjuk a leveshez. Beletesszük a feldarabolt káposztát és a zöldbabot is. Sózzuk, borsozzuk, vargányával ízesítjük. Beletesszük a paradicsomot és a lestyánt. Takarék lángon főzzük.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek is, beletesszük a mirelit zöldborsót, és készre főzzük.
Gombóc készítése:
Sós vízben feltesszük főni a krumplit. Ha puha, leszűrjük, és még melegen összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, 1 mk szódabikarbonát. Pici olajjal összekeverjük a masszát, és fűszerezzük.
Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél húsleveskockát. Amikor forr, beletesszük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még fél percet főzzük, majd leszűrjük, tányérra szedjük, és a forró levessel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Tipp:
Hogy miért “álgombóc”? Ma csorbát főztem, és főzés közben a férjem kérdezte: teszek bele húsgombócot? Sajnos nem volt már darált húsom, ezért zöldfűszeres krumpligombócot tettem a levesbe. Természetesen hús is került a levesbe, de a gombóc nem húsból készült. Erre a férjem azt mondta “álgombóc” leves készült. A lényeg, hogy finom lett és ízlett mindenkinek.
A csorbába kell korpacibrét, vagy Bors Magicot tenni, de én most kihagytam.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »