Csorba álgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csorba álgombóccal

Hozzávalók:

  • 25 dkg pulykamellfilé
  • 20 dkg mirelit zöldbab
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 10 dkg kelkáposzta
  • zöld lestyán
  • 1-2 paradicsom
  • 1 paprika
  • bors
  • kis darab csípős paprika
  • póréhagyma
  • 1 ek olívaolaj

Gombóchoz:

  • 2 közepes nagyságú krumpli
  • 1 púpozott ek rozsliszt
  • 1 csapott ek fehér liszt
  • 1 kisebb tojás
  • 1 marék apróra vágott kapor
  • 2-3 levél apróra vágott lestyán
  • 1 diónyi vaj
  • 1 tk olaj
  • 0,5 húsleves kocka
  • 5-6 szelet szárított vargánya

Elkészítése:

Leves készítése:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.

A húst megmossuk, és szintén felkockázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, a habot leszedjük a tetejéről.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a répát és a petrezselyemgyökeret, és elkezdjük dinsztelni. (Ez azért is jó, mert a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a leves.) Hozzáadjuk a feldarabolt póréhagymát és a paprikát. Sózzuk, átkeverjük. (Vigyázzunk, mert a póréhagyma könnyen megég.)

A dinsztelt zöldségeket hozzáadjuk a leveshez. Beletesszük a feldarabolt káposztát és a zöldbabot is. Sózzuk, borsozzuk, vargányával ízesítjük. Beletesszük a paradicsomot és a lestyánt. Takarék lángon főzzük.

Amikor megpuhult a hús és a zöldségek is, beletesszük a mirelit zöldborsót, és készre főzzük.

Gombóc készítése:

Sós vízben feltesszük főni a krumplit. Ha puha, leszűrjük, és még melegen összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, 1 mk szódabikarbonát. Pici olajjal összekeverjük a masszát, és fűszerezzük.

Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél húsleveskockát. Amikor forr, beletesszük  a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még fél percet főzzük, majd leszűrjük, tányérra szedjük, és a forró levessel kínáljuk.

Jó étvágyat!

Tipp:

Hogy miért “álgombóc”? Ma csorbát főztem, és főzés közben a férjem kérdezte: teszek bele húsgombócot? Sajnos nem volt már darált húsom, ezért zöldfűszeres krumpligombócot tettem a levesbe. Természetesen hús is került a levesbe, de a gombóc nem húsból készült. Erre a férjem azt mondta “álgombóc” leves készült. A lényeg, hogy finom lett és ízlett mindenkinek.

A csorbába kell korpacibrét, vagy  Bors Magicot tenni, de én most kihagytam.