Csontleves gombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 kg húsos csont
- só
- bors
- ételízesítő
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 zellergumó és levél
- 1 karalábé
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárga paprika
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyemlevél
- víz
Gombóc készítése:
- 5 dkg búzadara
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- víz
Elkészítése:
Gombóc készítése:
A búzadarát a tojás sárgájával és kevés sóval elkeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk, majd félretesszük 1 órát pihenni. Ezután a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a darába forgatjuk. Nedves kézzel golyókat formálunk, vagy kiskanállal szaggatjuk a vízbe. Egy fazékban vizet forralunk, sóval (vagy ételízesítővel) ízesítjük, majd a gombócokat kifőzzük benne. Leszűrjük és félretesszük.
Leves készítése:
A csontot alaposan megmossuk. Fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha forr, leszedjük a keletkezett habot, beletesszük a fűszereket és a megtisztított, megmosott zöldségeket. Ekkor már takarék lángon főzzük. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük.
A kész levest átszűrjük, a gombócokat belehelyezzük. Forrón kínáljuk.
Tipp:
Azért külön készítem a gombócokat, mert így a leves tiszta szép sárga színű marad.