Csontleves gombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos csont
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó és levél
  • 1 karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárga paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • víz

Gombóc készítése:

  • 5 dkg búzadara
  • 1 tojás
  • víz

Elkészítése:

Gombóc készítése:

A búzadarát a tojás sárgájával és kevés sóval elkeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk, majd félretesszük 1 órát pihenni. Ezután a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a darába forgatjuk. Nedves kézzel golyókat formálunk, vagy kiskanállal szaggatjuk a vízbe. Egy fazékban vizet forralunk, sóval (vagy ételízesítővel) ízesítjük, majd a gombócokat kifőzzük benne. Leszűrjük és félretesszük.

Leves készítése:

A csontot alaposan megmossuk. Fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha forr, leszedjük a keletkezett habot, beletesszük a fűszereket és a megtisztított, megmosott zöldségeket. Ekkor már takarék lángon főzzük. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük.

A kész levest átszűrjük, a gombócokat belehelyezzük. Forrón kínáljuk.

Tipp:

Azért külön készítem a gombócokat, mert így a leves tiszta szép sárga színű marad.