Csontleves csigatésztával / Krúdy kedvence recept
Hozzávalók:
- 2 kg marha combcsont (velős csont)
- 1 fej hagyma
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kk szemes bors
- kis csokor petrezselyemzöld
- só ízlés szerint
- 4 marék házi csigatészta
Elkészítése:
A csontokat hideg sós vízben felteszem főzni egy kiskanálnyi borssal. Mikor felforrt, és hab keletkezik rajta, azt leszedem.
Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél több finom anyag (kollagén) oldódik ki belőle.
Hosszabb idő után hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg azok megpuhulnak. Ha nagyobb darabokban tesszük hozzá, akkor ez az idő hosszabb, ha hasábra, vagy karikára vágjuk őket, akkor ez az idő rövidebb.
Kivesszük a csontokat és a zöldségeket is, majd a lét leszűrjük. Ezután befőzzük levestésztával. (Minden 2 személyre fél marék tésztával számoljunk.)
A húsos csontokat, a zöldségféléket külön tálaljuk, hogy mindenki szedhessen kedvére.
Tipp:
Krúdy biztosan nem így fogyasztotta, mert akkor még nem ismerhette Anyósom csigatésztáját a szakács!