Csontleves csigatésztával / Krúdy kedvence

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2 kg marha combcsont (velős csont)
  • 1 fej hagyma
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kk szemes bors
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint
  • 4 marék házi csigatészta

Elkészítése:

A csontokat hideg sós vízben felteszem főzni egy kiskanálnyi borssal. Mikor felforrt, és hab keletkezik rajta, azt leszedem.
Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél több finom anyag (kollagén) oldódik ki belőle.

Hosszabb idő után hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg azok megpuhulnak. Ha nagyobb darabokban tesszük hozzá, akkor ez az idő hosszabb, ha hasábra, vagy karikára vágjuk őket, akkor ez az idő rövidebb.

Kivesszük a csontokat és a zöldségeket is, majd a lét leszűrjük. Ezután befőzzük levestésztával. (Minden 2 személyre fél marék tésztával számoljunk.)

A húsos csontokat, a zöldségféléket külön tálaljuk, hogy mindenki szedhessen kedvére.

Tipp:

Krúdy biztosan nem így fogyasztotta, mert akkor még nem ismerhette Anyósom csigatésztáját a szakács!