Csontleves recept
Hozzávalók:
- sertés/marha combcsont (más csontból is készíthető)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 1/4 zellergumó
- 1/4 karalábé
- néhány szem egész bors
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- só ízlés szerint
- levestészta
Más ételek készítéséhez is kitűnő alaplé!
Elkészítése:
A csontokat hideg (!) sós vízben feltesszük főni néhány szem borssal. Mikor felforrt, a habot leszedjük róla.
Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél több finom anyag oldódik ki belőle. Hosszabb idő után hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg azok megpuhulnak.
Ha nagyobb darabokban tesszük hozzá, akkor ez az idő hosszabb, ha hasábra, vagy karikára vágjuk őket, akkor ez az idő rövidebb. A továbbiakban kétféle módon járhatunk el. Kiemeljük a csontokat, és a kis darabokra vágott zöldségeket a lében hagyva, befőzzük levestésztával.
Vagy leszűrjük a leveslét, a zöldségeket azonnal hideg fürdőbe téve, (akkor nem fő tovább, és ropogósabbak maradnak) főzzük bele a tésztát. (Ezt, csak a nagyobbra darabolt zöldségek esetében tegyük.)
Általános gyakorlat, hogy személyenként fél marék tésztát, plusz egyet használjunk fel.
A csontlé más levesek alapjaként is kitűnően szolgál.