Csontleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • sertés/marha combcsont (más csontból is készíthető)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 1/4 zellergumó
  • 1/4 karalábé
  • néhány szem egész bors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint
  • levestészta

Más ételek készítéséhez is kitűnő alaplé!

Elkészítése:

A csontokat hideg (!) sós vízben feltesszük főni néhány szem borssal. Mikor felforrt, a habot leszedjük róla.

Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél több finom anyag oldódik ki belőle. Hosszabb idő után hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg azok megpuhulnak.

Ha nagyobb darabokban tesszük hozzá, akkor ez az idő hosszabb, ha hasábra, vagy karikára vágjuk őket, akkor ez az idő rövidebb. A továbbiakban kétféle módon járhatunk el. Kiemeljük a csontokat, és a kis darabokra vágott zöldségeket a lében hagyva, befőzzük levestésztával.

Vagy leszűrjük a leveslét, a zöldségeket azonnal hideg fürdőbe téve, (akkor nem fő tovább, és ropogósabbak maradnak) főzzük bele a tésztát. (Ezt, csak a nagyobbra darabolt zöldségek esetében tegyük.)

Általános gyakorlat, hogy személyenként fél marék tésztát, plusz egyet használjunk fel.
A csontlé más levesek alapjaként is kitűnően szolgál.