Csípős-savanyú leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 csontos csirkemell
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 l alaplé
- 50 dkg gomba
- 1 csomó újhagyma
- 2 sárgarépa
- 2-3 ek vörösbor ecet
- 3 ek sötét szójaszósz
- 2 ek halszósz
- 2 ek csiliszósz (piri-piri)
- 1 kk gyömbér por
- 1 ek keményítő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítése:
A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk.
A húst apró kockára vágjuk, és félretesszük. A gombát vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát vékony csíkokra (gyufára).
Az újhagymát karikára szeleteljük a zöldjével együtt, de a zöld részt csak a tálalásnál használjuk.
Megfelelő méretű fazékban olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát.
Hozzáadjuk a gombát, a csirkemellet, sózzuk, tekerünk rá kevés borsot, és addig pirítjuk, amíg a saját leve ellepi. Felöntjük alaplével.
Belekeverjük az ecetet, a szójaszószt, a halszószt, a csiliszószt, megszórjuk gyömbérrel, és felforraljuk, majd mehet bele a sárgarépa és az újhagyma fehér része.
Pár perc lassú forralás után beleöntjük a kevés vízben elkevert keményítőt.
A tojást egy tálban elkeverjük, és a forrásban lévő levesbe csurgatjuk, majd óvatosan belekeverjük, hogy hosszú szálakban főljön meg a tojás.
Forrón tálaljuk, a tetejét megszórjuk az újhagyma zöldjével.
Tipp:
Nekem nem volt kész alaplevem, ezért a mellcsontot és a bőrt használom erre a célra: kis fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, pár szem borssal, sóval, 1,5 l vízben megfőztem.
A csípős-savanyú leves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 2 g