Csípős-savanyú leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csontos csirkemell
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l alaplé
  • 50 dkg gomba
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2-3 ek vörösbor ecet
  • 3 ek sötét szójaszósz
  • 2 ek halszósz
  • 2 ek csiliszósz (piri-piri)
  • 1 kk gyömbér por
  • 1 ek keményítő
  • 1 tojás
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk.

A húst apró kockára vágjuk, és félretesszük. A gombát vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát vékony csíkokra (gyufára).

Az újhagymát karikára szeleteljük a zöldjével együtt, de a zöld részt csak a tálalásnál használjuk.

Megfelelő méretű fazékban olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát.

Hozzáadjuk a gombát, a csirkemellet, sózzuk, tekerünk rá kevés borsot, és addig pirítjuk, amíg a saját leve ellepi. Felöntjük alaplével.

Belekeverjük az ecetet, a szójaszószt, a halszószt, a csiliszószt, megszórjuk gyömbérrel, és felforraljuk, majd mehet bele a sárgarépa és az újhagyma fehér része.

Pár perc lassú forralás után beleöntjük a kevés vízben elkevert keményítőt.

A tojást egy tálban elkeverjük, és a forrásban lévő levesbe csurgatjuk, majd óvatosan belekeverjük, hogy hosszú szálakban főljön meg a tojás.

Forrón tálaljuk, a tetejét megszórjuk az újhagyma zöldjével.

Tipp:

Nekem nem volt kész alaplevem, ezért a mellcsontot és a bőrt használom erre a célra: kis fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, pár szem borssal, sóval, 1,5 l vízben megfőztem.