Birsalmás sütőtökkrémleves recept
Hozzávalók:
- 2 birsalma
- 30 dkg sütőtökpüré
- cukor (v. édesítőszer)
- 1-2 tk vanília aroma
- méz
- őrölt fahéj
- reszelt citromhéj
- gyömbér (kb. 1 cm-es)
- 2 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 l víz
Elkészítése:
A birsalmát félbevágjuk, a magházát kivájjuk, majd megtűzdeljük szegfűszeggel, és alufóliával bélelt tepsire tesszük. A sütőtököt feldaraboljuk, majd szintén a tepsire tesszük. Mindegyiket mézzel megcsorgatjuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Ezután a megsült birsalmát és a tököt a héjából kikanalazzuk.
A vizet egy edénybe öntjük, majd ízlés szerint szegfűszeget, fahajat, reszelt citromhéjat, és reszelt gyömbért adunk hozzá, és lassú tűzön 30 percig főzzük, végül pedig egy szűrőn átszűrjük.
Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadjuk a sütőtökpürét és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral, (vagy édesítőszerrel) vaníliaaromával, csipet sóval ízesítjük. Ezután hozzáöntjük a bort, majd lassú tűzön, kb. 20 percig főzzük.
Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszahelyezzük a tűzre, és újraforraljuk. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tejszínt, majd kevergetve jól kiforraljuk, de főzni már nem kell.
Egy serpenyőbe beletesszük a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve pár pillanat alatt szép világos zsemleszínűre pirítjuk. A serpenyőből rögtön kiöntjük, különben megég.
Tálalás előtt a kissé lehűtött leves tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal.
A birsalmás sütőtökkrémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 7 g
Zsír: 3 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »

