Birsalmás sütőtökkrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 birsalma
  • 30 dkg sütőtökpüré
  • cukor (v. édesítőszer)
  • 1-2 tk vanília aroma
  • méz
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj
  • gyömbér (kb. 1 cm-es)
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 l víz

Elkészítése:

A birsalmát félbevágjuk, a magházát kivájjuk, majd megtűzdeljük szegfűszeggel, és alufóliával bélelt tepsire tesszük. A sütőtököt feldaraboljuk, majd szintén a tepsire tesszük. Mindegyiket mézzel megcsorgatjuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Ezután a megsült birsalmát és a tököt a héjából kikanalazzuk.

A vizet egy edénybe öntjük, majd ízlés szerint szegfűszeget, fahajat, reszelt citromhéjat, és reszelt gyömbért adunk hozzá, és lassú tűzön 30 percig főzzük, végül pedig egy szűrőn átszűrjük.

Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadjuk a sütőtökpürét és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral, (vagy édesítőszerrel) vaníliaaromával, csipet sóval ízesítjük. Ezután hozzáöntjük a bort, majd lassú tűzön, kb. 20 percig főzzük.

Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszahelyezzük a tűzre, és újraforraljuk. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tejszínt, majd kevergetve jól kiforraljuk, de főzni már nem kell.

Egy serpenyőbe beletesszük a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve pár pillanat alatt szép világos zsemleszínűre pirítjuk. A serpenyőből rögtön kiöntjük, különben megég.

Tálalás előtt a kissé lehűtött leves tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal.