Birsalma krémleves gesztenyefánkkal recept

Hozzávalók:
- 2 db nagyobb érett birskörte
- 5 ek barna nádcukor
- 3 db szegfűszeg
- 1 db fahéjrúd
- 1 db csillagánizs
- csipet só
- 1 db kezeletlen lime(citrom) héja
- 1 db lime(citrom) leve
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 db kandírozott gyömbér aprítva
- 2 dl tejszín
- 5 ek mascarpone krémsajt
A gesztenyefánkhoz:
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- 1 dl víz
- 50 g gesztenyepüré
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- cukor
Elkészítése:
A birsalmát megmossuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük hosszúkás darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi.
A vaníliarudat hosszában felvágjuk, egy késsel kikaparjuk a magjait. Félretesszük, és a tejszínbe keverjük. Majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst, a darabolt gyömbért. Cukorral, sóval, citromlével ízesítjük.
Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük. Félreteszünk a birsszeletekből pár darabot a díszítéshez. Ezután a tejszínbe keverjük el habverővel a krémsajtot, és a keményítőt, a főzőléből is tegyünk hozzá. Sűrítsük be a levest.
Vegyük le a főzőlapról, és botmixerrel pürésítsük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk. Tálaljuk a félretett birskörtével, és a gesztenyefánkkal, no meg reszeljünk rá a zöldcitrom héjából is.
Gesztenyefánk készítése:
A vizet – benne a vajat, a csipet sót és a cukrot feltesszük forrni. Ha forr, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojást, és simára keverjük.
Ezután a gesztenye is a masszába kerül. Sütőlapra, tepsibe kiskanállal vagy habzsák segítségével cseresznye nagyságú halmokat formázunk. 200 fokos sütőben sütjük.
Aranysárgán, kissé szárítva kapja végső formáját. A fánkocskákat közvetlen tálalás előtt tesszük a levesbe. Jó étvágyat hozzá! Ünnepi leveskülönlegesség!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »