Birsalma krémleves gesztenyefánkkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Birsalma krémleves gesztenyefánkkal

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb érett birskörte
  • 5 ek barna nádcukor
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db csillagánizs
  • csipet só
  • 1 db kezeletlen lime(citrom) héja
  • 1 db lime(citrom) leve
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 db kandírozott gyömbér aprítva
  • 2 dl tejszín
  • 5 ek mascarpone krémsajt

A gesztenyefánkhoz:

  • 50 g liszt
  • 50 g vaj
  • 1 dl víz
  • 50 g gesztenyepüré
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • cukor

Elkészítése:

A birsalmát megmossuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük hosszúkás darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi.

A vaníliarudat hosszában felvágjuk, egy késsel kikaparjuk a magjait. Félretesszük, és a tejszínbe keverjük. Majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst, a darabolt gyömbért. Cukorral, sóval, citromlével ízesítjük.

Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük. Félreteszünk a birsszeletekből pár darabot a díszítéshez. Ezután a tejszínbe keverjük el habverővel a krémsajtot, és a keményítőt, a főzőléből is tegyünk hozzá. Sűrítsük be a levest.

Vegyük le a főzőlapról, és botmixerrel pürésítsük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk. Tálaljuk a félretett birskörtével, és a gesztenyefánkkal, no meg reszeljünk rá a zöldcitrom héjából is.

Gesztenyefánk készítése:

A vizet – benne a vajat, a csipet sót és a cukrot feltesszük forrni. Ha forr, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojást, és simára keverjük.

Ezután a gesztenye is a masszába kerül. Sütőlapra, tepsibe kiskanállal vagy habzsák segítségével cseresznye nagyságú halmokat formázunk. 200 fokos sütőben sütjük.

Aranysárgán, kissé szárítva kapja végső formáját. A fánkocskákat közvetlen tálalás előtt tesszük a levesbe. Jó étvágyat hozzá! Ünnepi leveskülönlegesség!