Bableves krumpligombóccal recept
Hozzávalók:
- 20 dkg tarkabab
- 15 dkg füstölt sazlonna
- 15 dkg szárazkolbász
- 1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa,1 db fehérrépa
- 2 db babérlevél,só,őrölt fűszerpaprika
Krumpligombóchoz
- 25 dkg liszt
- 10 dkg liszt
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése: Babot egy éjszakára beáztatjuk.Másnap a hagymát,fokhagymát megtisztítjuk,apróra vágjuk.Szalonnát kis kockára daraboljuk.Zöldségeket kockára vágjuk. Egy nagyobb lábosba felforrósítjuk 3 ek olajat,megpirítjuk rajt a szalonnát,rátesszük a kockára vágott hagymát,hozzáadjuk a fokhagymát és felengedjük1.5 l vízzel és felforrósítjuk. Babot leszűrjük és azt is a lébe tesszük,lassú tűzőn lefedve főzzük(kb 1 óra). Amikor félig megfőtt a bab,beletesszük a zöldségeket,babérlevelet és ha kell pótoljuk a vizet. és sózzuk. Ha már puha a bab beletesszük a karikára szeletelt kolbászt,megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a gombócokat.10-15 percig még főzzük.
Krumpligombóc:
Krumplit megpucoljuk felkockázzuk és sós vízbe megfőzzük.Leszűrjük,áttörjük hagyjuk kihűlni majd összekeverjük a tojással, liszttel, sóval ízesítjük és kis gombócokat formálunk belőle.