Almás sajtleves kakukkfüves-almás párnával recept
Hozzávalók:
- 10 dkg Gouda sajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 0,5 alma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 4 dl húsleves alaplé
- 1 ek fehér tönkölyliszt
- 2 dkg vaj
- 0,5 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt fehér bors
A kakukkfüves-almás háromszögekhez:
- 0,5 csomag leveles tészta
- 0,5 alma
- 1 mk friss, aprított kakukkfű
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek tejföl
Elkészítése:
A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy pici olívaolajat, az apróra vágott hagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet, és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a húsleves alaplével.
Megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a hámozott, apró kockára vágott almát és az előzőleg lereszelt sajtot. Gyakori kevergetés mellett főzzük pár percig, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzákeverjük a bort és a főzőtejszínt. Készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.
Az almás párnákhoz az alma másik felét vékonyan felszeleteljük, kissé összeaprítjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Megkenjük vékonyan tejföllel, ráhelyezzük az almaszeletkéket, és mindegyiket meghintjük egy-egy pici csipet kakukkfűvel és egy pici sóval. Sarkukat átlósan félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk, majd a széleit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejüket lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután megsültek, a sajtleves mellé kínáljuk.
A almás sajtleves kakukkfüves-almás párnával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 11 g