Almás sajtleves kakukkfüves-almás párnával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 dkg Gouda sajt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 0,5 alma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 dl húsleves alaplé
  • 1 ek fehér tönkölyliszt
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 ek olívaolaj
  • frissen őrölt fehér bors

A kakukkfüves-almás háromszögekhez:

  • 0,5 csomag leveles tészta
  • 0,5 alma
  • 1 mk friss, aprított kakukkfű
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl

Elkészítése:

A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy pici olívaolajat, az apróra vágott hagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet, és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a húsleves alaplével.

Megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a hámozott, apró kockára vágott almát és az előzőleg lereszelt sajtot. Gyakori kevergetés mellett főzzük pár percig, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzákeverjük a bort és a főzőtejszínt. Készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.

Az almás párnákhoz az alma másik felét vékonyan felszeleteljük, kissé összeaprítjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Megkenjük vékonyan tejföllel, ráhelyezzük az almaszeletkéket, és mindegyiket meghintjük egy-egy pici csipet kakukkfűvel és egy pici sóval. Sarkukat átlósan félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk, majd a széleit összenyomjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejüket lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután megsültek, a sajtleves mellé kínáljuk.