Dió”lisztes”, málnás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
12 pitéhez
Tészta:
- 80 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
- 40 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g margarin
- 50 g barna cukor(porrá őrölve)
- 1 mk sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 300 g málna dzsem
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mk frissen reszelt gyömbér (elhagyható)
- 2 csapott tk étkezési keményítő
- Morzsolt tészta:
- 25 g zabpehely
- 50 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
- 50 g margarin
- 1 evőkanálnyi barna cukor
Öntet:
- 3 dl 20 %-os tejföl
- 1 csomag vaníliás cukrot
- 1 evőkanálnyi málna dzsem
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy muffin sütő mélyedéseit olvasztott vajjal kikenjük, majd félretesszük.
A tészta hozzávalóiból, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. 12 egyenlő darabra vágjuk és kézzel belenyomkodjuk a sütő mélyedéseibe.
A málna dzsemet (nálam házi van, ami eléggé folyós) lábasba kanalazzuk, reszelt gyömbérrel és vaníliás cukorral
ízesítve, 2 csapott teáskanálnyi kukorica keményítővel, kis lángon krémmé főzzük, majd a tészta kosárkákba halmozzuk.
Elkészítjük a morzsolt tésztát, aminek hozzávalóit nem gyúrjuk, csupán csak elmorzsoljuk a margarinnal. Ezzel az eleggyel megszórjuk a kis pitéink tetejét és forró sütőbe tolva, kb 20 perc alatt készre sütjük.
Kicsit még lágynak tűnhet a tészta, de nem sületlen! Vigyázzunk ne égjen meg, mert határozottan keserű lesz!
1-2 darab így járt nálam. Ez a másik ok, amiért nem mertem csak a diólisztet használni.
Nagyon finom, de túl intenzív ízű, ami más irányba terelte volna a sütemény élvezeti értékét. Fontos, hogy a süteményeket csak teljes kihűlés után tudjuk szépen kiemelni a formából (előzőleg késsel körbe kanyarítottam a szélüknél)!
A kihűlt mini pitéket tejfölös öntettel és málna szemekkel díszítve tálaltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D