Dió”lisztes”, málnás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
12 pitéhez
Tészta:

  • 80 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
  • 40 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 100 g margarin
  • 50 g barna cukor(porrá őrölve)
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 300 g málna dzsem
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk frissen reszelt gyömbér (elhagyható)
  • 2 csapott tk étkezési keményítő
  • Morzsolt tészta:
  • 25 g zabpehely
  • 50 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
  • 50 g margarin
  • 1 evőkanálnyi barna cukor

Öntet:

  • 3 dl 20 %-os tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukrot
  • 1 evőkanálnyi málna dzsem

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy muffin sütő mélyedéseit olvasztott vajjal kikenjük, majd félretesszük.

A tészta hozzávalóiból, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. 12 egyenlő darabra vágjuk és kézzel belenyomkodjuk a sütő mélyedéseibe.

A málna dzsemet (nálam házi van, ami eléggé folyós) lábasba kanalazzuk, reszelt gyömbérrel és vaníliás cukorral
ízesítve, 2 csapott teáskanálnyi kukorica keményítővel, kis lángon krémmé főzzük, majd a tészta kosárkákba halmozzuk.

Elkészítjük a morzsolt tésztát, aminek hozzávalóit nem gyúrjuk, csupán csak elmorzsoljuk a margarinnal. Ezzel az eleggyel megszórjuk a kis pitéink tetejét és forró sütőbe tolva, kb 20 perc alatt készre sütjük.

Kicsit még lágynak tűnhet a tészta, de nem sületlen! Vigyázzunk ne égjen meg, mert határozottan keserű lesz!
1-2 darab így járt nálam. Ez a másik ok, amiért nem mertem csak a diólisztet használni.

Nagyon finom, de túl intenzív ízű, ami más irányba terelte volna a sütemény élvezeti értékét. Fontos, hogy a süteményeket csak teljes kihűlés után tudjuk szépen kiemelni a formából (előzőleg késsel körbe kanyarítottam a szélüknél)!

A kihűlt mini pitéket tejfölös öntettel és málna szemekkel díszítve tálaltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D