Berliner recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 12 dkg zsír
- 3 ek tejföl
- 1 vaníliás cukor
Töltelék:
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg dió
- 0,5 dl rum, vagy aroma
- 3 ek narancshéj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 25 dkg cukor
- 2 ek kakaó por
- 1 mk őrölt fahéj
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS habja
- 2 vaníliás cukor
Tepsi kenéshez
- 1 ek zsír
- 2 ek liszt
Tészta szóráshoz:
3 ek zsemlemorzsa
Elkészítése:
Először a burgonyát meghámozzuk,vékony karikára szeleteljük, meg mossuk és enyhén sós vízben, 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben a tésztát elkészítjük, lisztet egy mély tálba öntjük közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük az összes hozzávalót, sima, jól nyújtható tésztát kapunk. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk két cipót formálunk belőle, majd félre tesszük.
A megfőtt burgonyát leszűrjük és burgonya törővel pépesre törjük, majd langyosra hűtjük. Ha már langyosra hűlt, hozzá adjuk az összes hozzá valót, a felvert tojáshab kivételével. Kézi mixerrel jól összekeverjük, és végül fakanállal a kemény habot bele forgatjuk.
Ezután egy 38×36 cm-es tepsit vékonyan megkenünk zsírral és liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, felhajtjuk a sodrófára és tepsibe terítjük. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, és erre rásimítjuk egyenletesen a tölteléket.
A másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra és a tölteléket be fedjük vele. A széleit kissé lenyomkodjuk, majd villával megböködjük, és előmelegített sütőben, 250 fokon egyszeri fordítással, 20 perc alatt szép pirosra sütjük
Ha megsült, kivesszük a sütőből és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Vaníliás porcukorral megszórjuk, majd kockára szeletelve tálaljuk.
Nagyon finom kiadós és bármilyen alkalomra ajánlani tudom.