Berliner

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 12 dkg zsír
  • 3 ek tejföl
  • 1 vaníliás cukor

Töltelék:

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg dió
  • 0,5 dl rum, vagy aroma
  • 3 ek narancshéj
  • 3 tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • 2 ek kakaó por
  • 1 mk őrölt fahéj
  •  4 tojás habja
  •  2 vaníliás cukor

Tepsi kenéshez

  • 1 ek zsír
  • 2 ek liszt

Tészta szóráshoz:

3 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:

Először a burgonyát meghámozzuk,vékony karikára szeleteljük, meg mossuk és enyhén sós vízben, 20 perc alatt puhára főzzük.

Közben a tésztát elkészítjük, lisztet egy mély tálba öntjük közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük az összes hozzávalót, sima, jól nyújtható tésztát kapunk. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk két cipót formálunk belőle, majd félre tesszük.

A megfőtt burgonyát leszűrjük és burgonya törővel pépesre törjük, majd langyosra hűtjük. Ha már langyosra hűlt, hozzá adjuk az összes hozzá valót, a felvert tojáshab kivételével. Kézi mixerrel jól összekeverjük, és végül fakanállal a kemény habot bele forgatjuk.

Ezután egy 38×36 cm-es tepsit vékonyan megkenünk zsírral és liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, felhajtjuk a sodrófára és tepsibe terítjük. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, és erre rásimítjuk egyenletesen a tölteléket.

A másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra és a tölteléket be fedjük vele. A széleit kissé lenyomkodjuk, majd villával megböködjük, és előmelegített sütőben, 250 fokon egyszeri fordítással, 20 perc alatt szép pirosra sütjük

Ha megsült, kivesszük  a sütőből és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Vaníliás porcukorral megszórjuk, majd kockára szeletelve tálaljuk.

Nagyon finom kiadós és bármilyen alkalomra ajánlani tudom.