Ratatouille recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A szószhoz:
- 6 érett nagy paradicsom, vagy egy konzerv doboz hámozott, aprított paradicsom
- 1 sárga paprika
- 1 zöld paprika
- 1 piros paprika
- 1 chili paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 szál poréhagyma
- 1 szál zeller
- 2 kissebb sárgarépa
- só, bors
- 3-4 ek olívaolaj
- 1/2 csokor bazsalikom
A rakott zöldséghez:
- 3-4 paradicsom
- 2 kissebb padlizsán
- 2 cukkini
A fűszerezéshez:
- 4-5 ek olívaolaj
- 3-4 szál kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítése:
A francia receptekben úgy áll, hogy a paprikákat gázláng felett lepörzsölik, úgy amikor megfeketedik, le lehet húzni a héját. Le lehet azonban úgy is húzni, ha csak beteszi az ember a sütőbe és hagyja sűlni kb. 30 percet, vagy pár percet grillezni.
Én ezt az egészet elhagytam. Régen, amikor ezek a receptek keletkeztek, nem volt még botmixer, ami tökéletesen felaprítja.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk és beleöntjük az olajat. (olyat, amit majd be is lehet tenni a sütőbe. Én lecsavaroztam egyszerűen a nyelét.) A paradicsom kivételével minden zöldséget beleteszünk és hirtelen sütjük. Majd hozzáadjuk a paradicsomot is és befűszerezzük. Lefedve kb. 25-30 percig dinszteljük lassú tűzön.
Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a bazsalikomot és a botmixerrel pépesítjük a szószt.
Levesszük a tűzről, a sütőt bekapcsoljuk 140°-ra.
A paradicsomot, padlizsánt és cukkinit felszeljük vékony karikákra és felváltva sorba rakjuk a szósz tetején.
Az olívaolajba belemorzsoljuk a kakukkfüvet, befűszerezzük, apróra szelt fokhagymát teszünk bele. Ezzel meglocsoljuk a körberakott zöldséget. Alaposan betakarjuk alufóliával és 3 órára a sütőbe tesszük 140°-ra.
Az idő elteltével levesszük az alufóliát, a hőmérsékletet 180°-ra állítjuk és további 45 percet sütjük.