Ratatouille

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A szószhoz:

  • 6 érett nagy paradicsom, vagy egy konzerv doboz hámozott, aprított paradicsom
  • 1 sárga paprika
  • 1 zöld paprika
  • 1 piros paprika
  • 1 chili paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál poréhagyma
  • 1 szál zeller
  • 2 kissebb sárgarépa
  • só, bors
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1/2 csokor bazsalikom

A rakott zöldséghez:

  • 3-4 paradicsom
  • 2 kissebb padlizsán
  • 2 cukkini

A fűszerezéshez:

  • 4-5 ek olívaolaj
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítése:

A francia receptekben úgy áll, hogy a paprikákat gázláng felett lepörzsölik, úgy amikor megfeketedik, le lehet húzni a héját. Le lehet azonban úgy is húzni, ha csak beteszi az ember a sütőbe és hagyja sűlni kb. 30 percet, vagy pár percet grillezni.

Én ezt az egészet elhagytam. Régen, amikor ezek a receptek keletkeztek, nem volt még botmixer, ami tökéletesen felaprítja.

Az összes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk és beleöntjük az olajat. (olyat, amit majd be is lehet tenni a sütőbe. Én lecsavaroztam egyszerűen a nyelét.) A paradicsom kivételével minden zöldséget beleteszünk és hirtelen sütjük. Majd hozzáadjuk a paradicsomot is és befűszerezzük. Lefedve kb. 25-30 percig dinszteljük lassú tűzön.

Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a bazsalikomot és a botmixerrel pépesítjük a szószt.

Levesszük a tűzről, a sütőt bekapcsoljuk 140°-ra.

A paradicsomot, padlizsánt és cukkinit felszeljük vékony karikákra és felváltva sorba rakjuk a szósz tetején.

Az olívaolajba belemorzsoljuk a kakukkfüvet, befűszerezzük, apróra szelt fokhagymát teszünk bele. Ezzel meglocsoljuk a körberakott zöldséget. Alaposan betakarjuk alufóliával és 3 órára a sütőbe tesszük 140°-ra.

Az idő elteltével levesszük az alufóliát, a hőmérsékletet 180°-ra állítjuk és további 45 percet sütjük.