Házi medvehagymás-juhtúrós rétes recept
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
- 2 dkg zsír
- 1/2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
- 1 dl meleg víz
- 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
- 1/2 kávéskanál só
- olvasztott zsír a kenéshez
A töltelékhez:
- 25 dkg juhtúró
- 10 medvehagyma levél
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott evőkanál búzadara
- bors
Elkészítése:
A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, meleg vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.
Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
A töltelékhez a juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozzuk és jól összekeverjük. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Hagyjuk állni pár percig.
A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor tekerjük, jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világos barnára sütjük.
A házi medvehagymás-juhtúrós rétes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 14 g