Házi medvehagymás-juhtúrós rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Házi medvehagymás-juhtúrós rétes

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
  • 2 dkg zsír
  • 1/2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1/2 kávéskanál só
  • olvasztott zsír a kenéshez

A töltelékhez:

  • 25 dkg juhtúró
  • 10 medvehagyma levél
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál búzadara
  • bors

Elkészítése:

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, meleg vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.

Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.

A töltelékhez a juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozzuk és jól összekeverjük. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Hagyjuk állni pár percig.

A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.

Terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor tekerjük, jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világos barnára sütjük.