Belga burgonya recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- Sütéshez marhazsír vagy olaj
Elkészítése:
A burgonyákat (ne legyen túl lisztes fajta a burgonya) pucoljuk meg, majd vágjuk kb. 1,5-2 cm széles hasábokra. A felvágott burgonya hasábokat mossuk meg majd töröljük szárazra.
Újra mosni, áztatni tilos, mert árt a sütésnek a felesleges víz! A zsírt vagy olajat (ha nem kapunk marhazsírt, akkor sertészsír vagy mogyoró olaj) 180 C-ra melegítjük, és több adagban kisütjük a krumplit
Adagonként 10 percet számoljunk, akkor jó, ha a krumplik hólyagosodni kezdenek. Ügyeljünk arra, hogy az zsír, vagy olaj ne legyen melegebb 180 foknál. Vegyük ki a krumplikat, egy papírtörlőn szárítsuk le, várjuk meg, míg kihűlnek.
Minimum 45 percig hagyjuk így kihűlni max. 1 éjszakára tegyük hűtőbe. Melegítsük fel a zsírt vagy olajt újra 180 C-ra, és ismét több adagban süssük ropogósra a krumplit 4-6 perc alatt.
Tipp:
Tipp : Ha hűtőbe tesszük éjszakára a burgonyát felhasználás előtt törölgessük szárazra. Sütni való burgonyát vegyünk ami nem lisztes fajta. Nálunk itthon C típusú fajta burgonyák jók sült burgonyához: Ismertebb magyar típusai: Rioja (Százszorszép), White Lady Nemzetközi típusai: Agria, Kuroda, Vénusz Gold.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »









