Belga burgonya recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- Sütéshez marhazsír vagy olaj
Elkészítése:
A burgonyákat (ne legyen túl lisztes fajta a burgonya) pucoljuk meg, majd vágjuk kb. 1,5-2 cm széles hasábokra. A felvágott burgonya hasábokat mossuk meg majd töröljük szárazra.
Újra mosni, áztatni tilos, mert árt a sütésnek a felesleges víz! A zsírt vagy olajat (ha nem kapunk marhazsírt, akkor sertészsír vagy mogyoró olaj) 180 C-ra melegítjük, és több adagban kisütjük a krumplit
Adagonként 10 percet számoljunk, akkor jó, ha a krumplik hólyagosodni kezdenek. Ügyeljünk arra, hogy az zsír, vagy olaj ne legyen melegebb 180 foknál. Vegyük ki a krumplikat, egy papírtörlőn szárítsuk le, várjuk meg, míg kihűlnek.
Minimum 45 percig hagyjuk így kihűlni max. 1 éjszakára tegyük hűtőbe. Melegítsük fel a zsírt vagy olajt újra 180 C-ra, és ismét több adagban süssük ropogósra a krumplit 4-6 perc alatt.
Tipp:
Tipp : Ha hűtőbe tesszük éjszakára a burgonyát felhasználás előtt törölgessük szárazra. Sütni való burgonyát vegyünk ami nem lisztes fajta. Nálunk itthon C típusú fajta burgonyák jók sült burgonyához: Ismertebb magyar típusai: Rioja (Százszorszép), White Lady Nemzetközi típusai: Agria, Kuroda, Vénusz Gold.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »









