Rostos vitaminital recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgarépa
- 1 kg starking alma
- 60 dkg golden alma
- 2 kg lédús körte
- 4 érett, puha banán
- 6 narancs
- 3 citrom
- 75 dkg kristálycukor
- 1 kk citromsav
- 2 késhegynyi nátrium benzoát
Elkészítése:
A narancsok és a citromok levét kifacsarjuk, a rostokat megtartjuk, de a magokat kiszedjük.
A répát az almát és a körtét is megtisztítjuk és a répát karikára, az almát kockára, a körtét pedig ha puha, félbevágjuk. A banánokat villával szétnyomkodjuk.
Mindent külön edénybe teszünk, mert más-más a főzési idő és annyi vízzel öntjük fel, ami bőven ellepi mindhárom féle gyümölcsöt, majd elkezdjük a főzést. Akkor jó, amikor minden puhára fő. Az almának és a körtének elég volt 8-10 perc, a sárgarépa 18-20 alatt lett puha.
A banánt és a citrusleveket félúton az adtam az almákhoz, azoknak elég 3-4 perc.
Miután megfőttek az anyagok, 2 módon pépesíthetjük. Botmixerrel vagy adagonként tartályos turmixgépben, de a lényeg, hogy minden le legyen pépesítve!
Az így kapott félkész italt egy nagy edénybe összeöntve visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a citromsavat és a cukrot, végül felforraljuk és 1 perc múlva elzárjuk a lángot.
Ennél a pontnál ha hosszabb időre készítjük, elkeverjük benne a késhegynyi nátrium benzoátot, ellenben ha 1 héten belül elfogyasztjuk, akkor nem szükséges a tartósítószert beletenni!
Még forrón üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és szárazdunsztba téve hagyjuk teljesen kihűlni!
Ebből a mennyiségből 8,5 liter sűrű, rostos vitaminitalt kaptam!
Egészségünkre!