Sütőtökös töltött krumpli sajttal, bacon-nel, zsályával, szezámos mártogatóssal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 4 főre:
- 8 nagy krumpli
- 6 szelet bacon
- 50 dkg sütőtök
- 8 levél zsálya
- 7 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- Só, bors
- 4 ek reszelt pecorino
- 4 ek reszelt cheddar
- 1-1,5 dl habtejszín
A mártáshoz:
- 3 nagy ek tahini
- 4 nagy ek joghurt
- 4 nagy ek tejföl
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 tk citromlé
- 2 ek földimogyoró-olaj
- Só, bors
Elkészítése:
A mártáshoz valókat összekeverjük, pár órára behűtjük.
A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, az egész krumplikkal együtt mehetnek a 190 fokos sütőbe kb. 1 órára.
Mikor mindkettő megpuhult (kést beleszúrva ellenőrizzük), kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük.
A krumplikat félbevágjuk, húsuk nagy részét egy tálba kaparjuk. A sütőtök húsa is mehet bele.
A zsályákat 2 dkg vaj és az olívaolaj keverékén ropogósra sütjük, pár perc papírtörlőn száradás után belemorzsoljuk a tálba.
Ugyanebben a serpenyőben megsütjük a bacon-t is, ezt is langyosra hűtjük, és a tálba morzsoljuk.
Mehet hozzá a maradék vaj, a reszelt sajt, kevés só és sok bors. Villával összenyomkodjuk, nem kell teljesen egyneműre, darabos maradhat.
Hozzáöntjük a tejszínt, hogy ne legyen nagyon száraz, de semmiképp ne folyjon. Megkóstoljuk, ha kell, a són még igazítunk.
Visszakanalazzuk a krumplihéjakba, majd visszatoljuk a sütőbe 20-30 percre, míg a töltelék széle itt-ott megbarnul.
Az öntettel és némi extra petrezselyemmel megszórva tálaljuk.