Sütőtökös töltött krumpli sajttal, bacon-nel, zsályával, szezámos mártogatóssal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 nagy krumpli
  • 6 szelet bacon
  • 50 dkg sütőtök
  • 8 levél zsálya
  • 7 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • Só, bors
  • 4 ek reszelt pecorino
  • 4 ek reszelt cheddar
  • 1-1,5 dl habtejszín

A mártáshoz:

  • 3 nagy ek tahini
  • 4 nagy ek joghurt
  • 4 nagy ek tejföl
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 tk citromlé
  • 2 ek földimogyoró-olaj
  • Só, bors

Elkészítése:

A mártáshoz valókat összekeverjük, pár órára behűtjük.

A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, az egész krumplikkal együtt mehetnek a 190 fokos sütőbe kb. 1 órára.

Mikor mindkettő megpuhult (kést beleszúrva ellenőrizzük), kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük.

A krumplikat félbevágjuk, húsuk nagy részét egy tálba kaparjuk. A sütőtök húsa is mehet bele.

A zsályákat 2 dkg vaj és az olívaolaj keverékén ropogósra sütjük, pár perc papírtörlőn száradás után belemorzsoljuk a tálba.

Ugyanebben a serpenyőben megsütjük a bacon-t is, ezt is langyosra hűtjük, és a tálba morzsoljuk.

Mehet hozzá a maradék vaj, a reszelt sajt, kevés só és sok bors. Villával összenyomkodjuk, nem kell teljesen egyneműre, darabos maradhat.

Hozzáöntjük a tejszínt, hogy ne legyen nagyon száraz, de semmiképp ne folyjon. Megkóstoljuk, ha kell, a són még igazítunk.

Visszakanalazzuk a krumplihéjakba, majd visszatoljuk a sütőbe 20-30 percre, míg a töltelék széle itt-ott megbarnul.

Az öntettel és némi extra petrezselyemmel megszórva tálaljuk.