Sajtkrémes bundában sült cukkini karikák recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cukkini
- 1 kk só
- 3 púpos ek liszt a forgatáshoz
- 6-7 dl olaj a sütéshez
Bundához:
- 1 tömlős sajtkrém (100g)
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
- 3 púpos ek liszt
- 1 dl tej
Elkészítése:
A megmosott cukkini két végét levágjuk, majd kb. 7-8 mm vastag karikákra vágjuk.
A magvas részt és a héját eltávolítjuk.
Minden egyes darabot meghintünk sóval, és félretesszük kb. 20 percre, míg levet ereszt.
Egy tálba a sajtkrémet a tojással és a fűszerekkel simára keverjük. (A tömlős sajtot könnyebb eldolgozni, ha korábban kivettük a hűtőből.) Beleszórjuk a lisztet, és a tejjel lazítjuk. Sűrű, palacsintaszerű tésztát kapunk.
Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.
A forgatáshoz egy tálkába szórjuk a lisztet.
A cukkiniról leöntjük a levet, először a lisztben forgatjuk meg, majd a masszában. Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajban közepestől egy picit kisebb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Tipp:
Igyekszem még kihasználni a kertben termett friss cukkinit, mielőtt végleg tönkremennek a növények. Próbálok új ételeket kitalálni, hogy ne váljon unalmassá. Bár nagyon kedveljük a rántott változatot, de ez most egy egész más, hisz nem ropogós, hanem inkább puha a bunda, amiben a cukkini szaftos, lédús. Remek fogás egy fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de a hagyományos köretekkel (rizs, krumplipüré, vagy főzelék) is kínálhatjuk.
A sajtkrémes bundában sült cukkini karikák kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 7 g