Sajtkrémes bundában sült cukkini karikák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 kk só
  • 3 púpos ek liszt a forgatáshoz
  • 6-7 dl olaj a sütéshez

Bundához:

  • 1 tömlős sajtkrém (100g)
  • 1 nagyobb tojás
  • 0,5 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
  • 3 púpos ek liszt
  • 1 dl tej

Elkészítése:

A megmosott cukkini két végét levágjuk, majd kb. 7-8 mm vastag karikákra vágjuk.
A magvas részt és a héját eltávolítjuk.

Minden egyes darabot meghintünk sóval, és félretesszük kb. 20 percre, míg levet ereszt.

Egy tálba a sajtkrémet a tojással és a fűszerekkel simára keverjük. (A tömlős sajtot könnyebb eldolgozni, ha korábban kivettük a hűtőből.) Beleszórjuk a lisztet, és a tejjel lazítjuk. Sűrű, palacsintaszerű tésztát kapunk.

Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.

A forgatáshoz egy tálkába szórjuk a lisztet.

A cukkiniról leöntjük a levet, először a lisztben forgatjuk meg, majd a masszában. Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajban közepestől egy picit kisebb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Igyekszem még kihasználni a kertben termett friss cukkinit, mielőtt végleg tönkremennek a növények. Próbálok új ételeket kitalálni, hogy ne váljon unalmassá. Bár nagyon kedveljük a rántott változatot, de ez most egy egész más, hisz nem ropogós, hanem inkább puha a bunda, amiben a cukkini szaftos, lédús. Remek fogás egy fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de a hagyományos köretekkel (rizs, krumplipüré, vagy főzelék) is kínálhatjuk.