Rakott karfiol recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol
- 18 dkg rizs
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk olaj
- 1 csapott kk só
- 1 nagy csipet bors
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 1 tk házi darált paprika
- 1 kisebb paradicsom
- 1,5-2 dl tejföl
- 1 nagy marék reszelt sajt
- 1 kk olaj az edény kikenéséhez
Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és 1 teáskanálnyi olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, darált paprikával, paradicsommal. Felengedjük 1 dl vízzel és fedő alatt kb. 35 perc alatt puhára főzzük, majd a fedőt levéve hagyjuk, hogy a maradék víz elfőjön.
A karfiolt apró rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós, ételízesítős vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsepegni.
A rizst sós, ételízesítős vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük.
Egy közepes tepsit vagy egy magasabb falú kerek formát kikenünk 1 teáskanálnyi olajjal, majd beterítjük a karfiol nagy részével. (Érdemesebb a nagyobb rózsákat ide tenni, majd a tetejére az apróbbakból hagyni)
A karfiolt meghintjük kevéske sóval, rásimítjuk a rizs felét, beterítjük a hússal, erre kerül a maradék rizs.
Szépen elsimítjuk, majd az apró karfiol rózsákat elrendezzük a tetején. Erre is szórunk egész kevés sót.
A karfiolokat lekenjük tejföllel és az egészet meghintjük egy nagy marék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a teteje szép színt kap. Nálam ez 35 perc volt, de aki ropogósabban szereti, picit sütheti tovább.
Tipp:
Nagyon laktató, finom egytálétel, ami akár darált pulykával is készíthető.