Rakott karfiol

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 18 dkg rizs
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 tk olaj
  • 1 csapott kk só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 tk házi darált paprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 nagy marék reszelt sajt
  • 1 kk olaj az edény kikenéséhez

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és 1 teáskanálnyi olajon üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, darált paprikával, paradicsommal. Felengedjük 1 dl vízzel és fedő alatt kb. 35 perc alatt puhára főzzük, majd a fedőt levéve hagyjuk, hogy a maradék víz elfőjön.

A karfiolt apró rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós, ételízesítős vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsepegni.

A rizst sós, ételízesítős vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük.

Egy közepes tepsit vagy egy magasabb falú kerek formát kikenünk 1 teáskanálnyi olajjal, majd beterítjük a karfiol nagy részével. (Érdemesebb a nagyobb rózsákat ide tenni, majd a tetejére az apróbbakból hagyni)

A karfiolt meghintjük kevéske sóval, rásimítjuk a rizs felét, beterítjük a hússal, erre kerül a maradék rizs.

Szépen elsimítjuk, majd az apró karfiol rózsákat elrendezzük a tetején. Erre is szórunk egész kevés sót.

A karfiolokat lekenjük tejföllel és az egészet meghintjük egy nagy marék reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a teteje szép színt kap. Nálam ez 35 perc volt, de aki ropogósabban szereti, picit sütheti tovább.

Tipp:

Nagyon laktató, finom egytálétel, ami akár darált pulykával is készíthető.