Mángold töltike recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Töltelék:
- 50 dkg darált hús
- 1 tk só
- őrölt bors
- egy kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpozott tk pirospaprika
- 1/2 – 3/4 csésze rizs (2 dl-es csészében mérve)
- 1 csapott kk majoránna
Szaft:
- 1 közepes hagyma
- olaj
- só
- 1-2 tk pirospaprika
- víz
- 1-2 tk liszt( sűrítés céljából)
- 2-3 babérlevél
- rozmaring
Amire még elengedhetetlenül szükségünk van:
- mángold levelek( ahány tölteléket szeretnénk)
Elkészítése:
A darált húst sózzuk, borsozzuk, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát. kb 20 perc alatt, egy kevés sóval félig megfőzzük a rizst, majd a darált húshoz adjuk.
A mángoldot alaposan megmossuk, majd hagyjuk lecsepegni. Kivágjuk a vastagabb szárrészt a levelet végén, épp úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk, majd beletesszük a tölteléket.
Közben egy nagyobb fej hagymát megpucolunk és apróra vágjuk. Megpirítjuk egy kevés sóval olajon, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Liszttel sűrítjük a szaftját, majd teszünk hozzá még egy kis vizet. Ezt követően bele rendezzük a töltikéket.
A maradék leveleket felvágjuk és közé szórjuk. Teszünk bele babért, megszórjuk rozmaringgal és puhára főzzük.
Melegen tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.
A mángold leveleket nem ajánlanám előfőzni, mert akkor képlékenyebb, így kicsit nehezebb betölteni, de nem lehetetlen! Ha marad ki töltelék, simán gombóccá formázva tegyük a töltelékek közé!