Mángold töltike

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 tk só
  • őrölt bors
  • egy kis fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 egész tojás
  • 1 púpozott tk pirospaprika
  • 1/2 – 3/4 csésze rizs (2 dl-es csészében mérve)
  • 1 csapott kk  majoránna

Szaft:

  • 1 közepes hagyma
  • olaj
  • 1-2 tk pirospaprika
  • víz
  • 1-2 tk liszt( sűrítés céljából)
  • 2-3 babérlevél
  • rozmaring

Amire még elengedhetetlenül szükségünk van:

  • mángold levelek( ahány tölteléket szeretnénk)

Elkészítése:

A darált húst sózzuk, borsozzuk, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát.  kb 20 perc alatt, egy kevés sóval félig megfőzzük a rizst, majd a darált húshoz adjuk.

A mángoldot alaposan megmossuk, majd hagyjuk lecsepegni. Kivágjuk a vastagabb szárrészt a levelet végén, épp úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk, majd beletesszük a tölteléket.

Közben egy nagyobb fej hagymát megpucolunk és apróra vágjuk. Megpirítjuk egy kevés sóval olajon, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Liszttel sűrítjük a szaftját, majd teszünk hozzá még egy kis vizet. Ezt követően bele rendezzük a töltikéket.

A maradék leveleket felvágjuk és közé szórjuk. Teszünk bele babért, megszórjuk rozmaringgal és puhára főzzük.

Melegen tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

A mángold leveleket nem ajánlanám előfőzni, mert akkor képlékenyebb, így kicsit nehezebb betölteni, de nem lehetetlen! Ha marad ki töltelék, simán gombóccá formázva tegyük a töltelékek közé! ;)