Vidám malacos kocsonya recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg füstölt sertéscsülök
- 0,5 kg sertésköröm
- 0,5 kg sertésfarok
- 0,5 kg sertésbőrke
- 10 l víz
- 4 közepes vöröshagyma
- 5 közepes fej fokhagyma
- 2 közepes hegyes erős paprika
- 6 babérlevél
- 20 szem fekete bors
- só ízlés szerint
Díszítés:
- 3 dkg párizsi
- 1 dkg fekete olajbogyó
- 1 dkg zöld olajbogyó
Elkészítése:
A füstölt húst 5-6 órára beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet. Meleg vízben alaposan megmossuk, és csak akkor tegyük fel főni, amikor már szép tiszta a lemosóvíz.
Egy nagy fazékba beletesszük a húst, és ráöntjük a vizet. Lassan forraljuk. Ha a hab kezd jelentkezni, azonnal szedjük le róla, és addig habozzuk, amíg már egyáltalán nem habzik.
Egy hálóba beletesszük a hagymákat, a paprikát, a babérleveleket, és beletesszük a lébe. Ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassan főzzük mindaddig, amíg a húsok megfőnek (5-6 óra).
Egy kis tányérra vegyünk ki a léből, tegyük hideg helyre, és ha nem dermed meg, akkor még a tűzön hagyjuk. Ha készen vagyunk a főzéssel, szalvétával itassuk fel a tetejéről a zsírt, és egy másik fazékba szűrjük le.
A húsokat osszuk el a tányérokba, felöntjük kocsonyalével, és hűvös helyre tesszük megdermedni.
Tipp:
Lehet dekorálni is. Párizsiból kivágjuk a füleit és az orrát, olajbogyó a szemük.