Vidám malacos kocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg füstölt sertéscsülök
  • 0,5 kg sertésköröm
  • 0,5 kg sertésfarok
  • 0,5 kg sertésbőrke
  • 10 l víz
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 5 közepes fej fokhagyma
  • 2 közepes hegyes erős paprika
  • 6 babérlevél
  • 20 szem fekete bors
  • só ízlés szerint

Díszítés:

  • 3 dkg párizsi
  • 1 dkg fekete olajbogyó
  • 1 dkg zöld olajbogyó

Elkészítése:

A füstölt húst 5-6 órára beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet. Meleg vízben alaposan megmossuk, és csak akkor tegyük fel főni, amikor már szép tiszta a lemosóvíz.

Egy nagy fazékba beletesszük a húst, és ráöntjük a vizet. Lassan forraljuk. Ha a hab kezd jelentkezni, azonnal szedjük le róla, és addig habozzuk, amíg már egyáltalán nem habzik.

Egy hálóba beletesszük a hagymákat, a paprikát, a babérleveleket, és beletesszük a lébe. Ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassan főzzük mindaddig, amíg a húsok megfőnek (5-6 óra).

Egy kis tányérra vegyünk ki a léből, tegyük hideg helyre, és ha nem dermed meg, akkor még a tűzön hagyjuk. Ha készen vagyunk a főzéssel, szalvétával itassuk fel a tetejéről a zsírt, és egy másik fazékba szűrjük le.

A húsokat osszuk el a tányérokba, felöntjük kocsonyalével, és hűvös helyre tesszük megdermedni.

Tipp:

Lehet dekorálni is. Párizsiból kivágjuk a füleit és az orrát, olajbogyó a szemük.