Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Svéd hidegtál torta recept

Svéd hidegtál torta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • toast kenyér (nagy szeletű)
    • francia saláta
    • sonka és főtt füstölt tarja (vékony szeletek)
    • halpástétom (hozzávalók lentebb)

    Halpástétomhoz:

    • 4 olajos halkonzerv
    • citrom
    • 25 dkg vaj/margarin
    • kevés tejföl
    • bors

    Díszítéshez ötletek:

    • pirított bacon kocka
    • sonka
    • olajbogyó
    • paradicsom
    • paprika
    • uborka
    • narancs
    • petrezselyemzöld
    • citrom

    Elkészítése:

    Kezdjük a halpástétommal, melyet akár előző este is összeállíthatunk. A halról leöntjük a levét, összetörjük egy villával, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat/margarint, a citrom kifacsart levét. Botmixerrel összedolgozzuk (ennek hiányában villával/kézzel). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és egy kevés tejfölt adunk hozzá. (Ne sokat, mert a pástétomnak sűrűnek kell maradnia.) Elkeverjük, és hűtőbe tesszük felhasználásig.

    A torta összeállítása:

    Egy tálcára elhelyezzük a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé, és elkezdjük megkenni a halpástétommal, majd a francia salátával. Szépen rétegezzük: egy ilyen egy olyan.

    Amikor úgy gondoljuk, hogy már jó magas a tortánk, akkor a tetejét halpástétommal lezárjuk, befedjük a sonkával meg a főtt, füstölt tarjával. Újból megkenjük pástétommal, de most már mindenhol: tetejét és oldalait is. Mehet rá a salátalevél, hogy jól ráragadjon, ezután pedig lehet díszíteni kedvünk szerint.

    Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe min 4-5 órára, hogy jól összeálljon.

    Sztori:

    Sziasztok. Most egy svéd különlegességet fogok megosztani veletek. Hidegtál torta. Ennek a tortának van egy kis sztorija. Volt szerencsém személyesen meg kóstolni a svéd konyhát mivel ott dolgoztam. Ezt a tortát is ott ismertem meg méghozzá úgy, hogy ahol dolgoztam a svéd villanyszerelők miatt túlóráznunk kellet igaz nem sokat, de volt egy hibájuk és ezt korrigálni kellet. Emiatt másnap a svéd villanyszerelők főnöke hozott nekünk egy hidegtál tortát, szép gesztus volt tőle. Amikor megláttam a tortát az állam leeset mondtam is a srácoknak haza megyek, és ezt megcsinálom a családnak, így is történt, el volt ájulva mindenki főleg az anyukám azt mondta lassan leckét kell vennie tőlem olyan finomságokkal, halmozom el. Nos, eredetileg a svédek rák pástétomot használtak a tortához, de mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, és ha lehet is, akkor arany árba mérik, így maradt a sima halpástétom, amit én csináltam házilag. Ahhoz hogy jó gazdag legyen e torta én belevittem a szeletek közé francia salátát is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá