Piskóta rolád majonézes salátával töltve recept
Hozzávalók 4 személyre:
A piskótához (20×30 cm):
- 3 db kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpozott evőkanál liszt
- só
- frissen őrölt fekete bors
A házi majonézhez:
- 1 db friss FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 teáskanál friss citromlé
- 1 teáskanál jó minőségű mustár
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál porcukor
- kevés frissen őrölt bors
A töltelékhez:
- 3 db főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg sonka
- 10 dkg sajt
- 2 db kápia paprika
- 1 szál újhagyma
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál házi majonéz, (ha nincs, bolti)
- 1 csokor friss metélőhagyma
- só
- frissen örölt feketebors
- 4 nagyobb saláta levél
Elkészítése:
A piskóta elkészítése:
3 egész tojást felütök egy magasabb falu tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán szinte fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet, úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.
Miután megsült, még melegen, a sütőpapír segítségével feltekerem, a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.
A házi majonéz elkészítése:
1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot, és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat, mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom míg az egészet fel nem veszi.
A végén pedig hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést enyénileg lehet változtatni ízlés szerint. Ha friss aprított zöld fűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.
A töltelék elkészítése:
3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát, lereszelve.
Egy másik tálban, (lehet abban is amiben a majonézt készítettük), összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, tejfölt, 1 evőkanál mustárt, sót és borsot, majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra és jól elkeverem.
Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát és a maradék vajjal megkenem a tetejét és az oldalát és erre rászórom a maradék sajtot lereszelve, majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.
Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket és erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem és egy-két órát hagyom összeérni az ízeket.