Piskóta rolád majonézes salátával töltve

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 4 személyre:

A piskótához (20×30 cm):

  • 3 db kisebb tojás
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • frissen őrölt fekete bors

A házi majonézhez:

  • 1 db friss tojássárgája
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 teáskanál jó minőségű mustár
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál porcukor
  • kevés frissen őrölt bors

A töltelékhez:

  • 3 db főtt tojás
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • 2 db kápia paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál házi majonéz, (ha nincs, bolti)
  • 1 csokor friss metélőhagyma
  • frissen örölt feketebors
  • 4 nagyobb saláta levél

Elkészítése:

A piskóta elkészítése:

3 egész tojást felütök egy magasabb falu tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán szinte fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet, úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.

Miután megsült, még melegen, a sütőpapír segítségével feltekerem, a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.

A házi majonéz elkészítése:

1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot, és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat, mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom míg az egészet fel nem veszi.

A végén pedig hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést enyénileg lehet változtatni ízlés szerint. Ha friss aprított zöld fűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.

A töltelék elkészítése:

3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát, lereszelve.

Egy másik tálban, (lehet abban is amiben a majonézt készítettük), összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, tejfölt, 1 evőkanál mustárt, sót és borsot, majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra és jól elkeverem.

Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát és a maradék vajjal megkenem a tetejét és az oldalát és erre rászórom a maradék sajtot lereszelve, majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.

Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket és erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem és egy-két órát hagyom összeérni az ízeket.