Kocsonya (tepsiben) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 db első csülök
- 2 db sertésfarok
- 1 db sertésköröm
- 1/2 sertésfejről: fül, orr, pofa, bőrke
- 10 dkg füstölt hús (sonka, oldalas)
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 5 dkg zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 8-10 szem egész bors
- 1 db babérlevél
- csipet egész kömény
- 1 csapott evőkanál őrölt paprika
- só
Elkészítése:
A fél sertésfejről az orránál kezdve, éles késsel lefejtjük az ehető részeket. Orrából a porcot kivágjuk, fülét levágjuk a zsíros részt mellőzve feldaraboljuk, tisztítjuk, mossuk. A többi húst is megtisztítjuk, ( ha kell nyílt láng fölött perzseljük), majd mossuk és daraboljuk. A húsokat megfelelő méretű fazékban, hideg vízben feltesszük főni. Annyi vízben hogy ellepje plusz 2-3 dl. Amikor felforrt lehabozzuk, majd jöhet a füstölt hús és a fűszerek (az őrölt paprika is). Egy órai főzés után beletesszük az egészben hagyott( a fokhagyma és a vöröshagyma fejet is) zöldségeket. Lassú tűzön, (ne forrjon, gyöngyözzön) addig főzzük amíg a hús le nem kívánkozik a csontról. Ha van megfelelő anyag, akkor a kocsonyába nem kell zselatin! Tűzről levéve, levét tálba szűrjük. A húst és a levet hagyjuk pihenni, hűlni.
A körmöt, csülköt kicsontozzuk, és a többi hússal együtt egy tepsiben elrendezzük. (A tepsi mérete akkora legyen hogy a lé teljesen ellepje a húst.) A leülepedett levet óvatosan(hogy az alját ne keverjük fel) a húsra merjük. Hűvös helyre téve( nem hűtőbe): 10-14 óra múlva élvezhetjük Természetesen tányérokba is lehet adagolni!
Tipp:
A szokatlan tálalás oka: egy tányér kocsonya egy felnőttnek kevés, vagy egy gyermeknek sok. A maradék tárolása helyigényes! Így mindenkinek akkorát szelünk amit elfogyaszt, és repetára is van esélye. A tárolás is egyszerűbb!!! Friss kenyeret, csörgő erős paprikát, citromot adhatunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »